Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Διάφορα θέματα #3: Είναι καλό να γινόμαστε famus χρησιμοποιώντας το εργαλείο της δυσφήμησης;

Στον διαδικτυακό χώρο έχει επικρατήσει η "μόδα" του ποιος θα είναι ο famous και θα έχει τα περισσότερα likes (όσον αφορά το facebook) ή τους περισσότερους subscribers (όσον αφορά το youtube) και πάει λέγοντας. Για να φτάσει κανείς στο επίπεδο αυτό ώστε να έχει όλα αυτά τα πράγματα καταβάλλει κάποια προσπάθεια είτε μικρή, είτε και μεγάλη για να επιτύχει αυτόν τον στόχο. Οι τεχνικές αυτές είναι που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι χρήστες οι οποίοι έχουν αυτούς τους στόχους.

Τέτοιοι στόχοι βρίσκονται στο top10 και μάλιστα στην πρώτη θέση κυρίως στις ηλικίες των 10-15 ετών ενώ, επίσης, έχει παρατηρηθεί και από... απόφοιτους (ή φοιτητές) youtubers της σχολής του... Marketing.

Τα παιδιά συνήθως έχουν την κακή και δικαιολογημένη ιδιότητα να κάνουν επιπόλαιες κινήσεις που συνήθως είναι λανθασμένες. Έτσι, σαν αποτέλεσμα έχουν την επιλογή του λάθος δρόμου καμιά φορά δεν έχει επιστροφή. Και μ' αυτό θα ασχοληθούμε περισσότερο.

Αυτοί οι δρόμοι που επιστροφή δεν έχουν, δημιουργούν μια σειρά προβλημάτων στον εαυτό μας που η λύση τους δεν είναι και η πιο εύκολη. Αυτό, διότι μερικά προβλήματα μας στοιχίζουν τόσο πολύ που δημιουργούν μαύρες σελίδες στη ζωή μας και ας είναι μικρό το χρονικό διάστημα του κακού (πράγμα, βέβαια, που είναι δύσκολο να γίνει σε εντός 2 ή 3 μηνών ή ίσως και παραπάνω). Το "κεφάλαιο" που θα ξεκινήσει να γράφεται στις μαύρες αυτές σελίδες μπορεί είτε να μην κλείσει σχεδόν ποτέ, είτε να κλείσει πολύ αργά. Έτσι, ως προβαλλόμενα άτομα εις τον κόσμον (εντός Ελλάδος ή εκτός) ο κόσμος μας αναγνωρίζει στο δρόμο που μας συναντάει και μας κοροϊδεύει (βλ. φιδοκτόνο) και ακριβώς σ' αυτό αναφέρομαι και παραπάνω, στις μαύρες σελίδες που ανοίγουν νέο "κεφάλαιο" στη ζωή μας που ίσως δεν κλείσει και ποτέ. 

Πώς, λοιπόν, θα κλείσουν τέτοιου είδους παρτίδες; Πραγματικά είναι δύσκολο να αλλάξεις την γνώμη του άλλου σε ένα λεπτό ακόμα και σε δύο. Ειδικά, όταν "χοντράδες" σου είναι σας αυτές παρακάτω: Ο Πορνοκαουμπόις καμακώνει στο 1:36*, αυτή η κυρία ανήκει σίγουρα στην κατηγορία του διεθνούς ξεφτυλισμου, διότι όπου και να πάει νέα αρχή δεν θα βρει!

Έτσι, ο φέιμους, στο φέισμπουκ την πληρώνει με την ίδια αξία νομίσματος. Αντί για ευρώ σε δολάριο ας πούμε. Πολλές φορές, οι φέιμους αντιγράφουν status για να μας το δείξουν (δεν είναι όμως) πως είναι κάποιοι, αλλά πολλές φορές τυγχάνει να τους βλέπουν στον δρόμο και να τους μιλάνε ξένοι διότι είναι διάσημοι στο facebook. "Ξεχνώντας" τη μάσκα του διαδικτύου, αυτοί οι ξένοι γνωρίζουν ένα διαφορετικό πρόσωπο που είναι αταίριαστο μ' εκείνο που ήξεραν πίσω από την οθόνη. Πολλές φορές, παρατηρείται το φαινόμενο την κακής έκφρασης ώστε να αποκαλυφθεί άμεσα για το τι πρόκειται!

Κλείνοντας, αισθάνομαι ότι οφείλω να πω πως το φέιμους γενικά ως ιδέα δεν είναι καλή, δεν στηρίζεται λογικής. Κατ' αρχάς, δεν έχει νόημα ο θεσμός των likes. Δηλαδή, και καλά θα νοιώσεις καλά αν πάρεις 1,000+? Αυτοί οι λόγοι σε κάνουν χαρούμενο στη ζωή; Όπως διακρίνουμε ένα λάικ σε κοστίζει τίποτα, απλά δημιουργεί ψευδή χαρά θέτοντας ψευδείς στόχους κάνοντάς μας να ξεχνάμε τους ουσιώδεις στόχους μας! Από εδώ μπορούμε να συμπεράνουμε πως το φέιμους δεν είναι καλή ιδέα απ' οποιαδήποτε πτυχή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: